Breinaalden en haaknaalden

Als je gaat breien of haken heb je niet veel meer nodig dan garen en de haak- of breinaalden. Maar hoe weet je welke naalden je nodig hebt?

Op de wikkel van je garen staat atijd aangegeven met welke dikte je het kunt haken of breien. Meestal staan er twee maten vermeld. Brei of haak je wat strakker, neem dan de grootste maat. Brei of haak je wat losser, neem dan de kleinste maat.

Soorten naalden

Breinaalden met knop. Rechte breisel, zoals een sjaal, een trui-pand of een tas, brei je op 2 gewone breinaalden met aan het uiteinde een knop.

Breinaalden zonder knop. Ronde breisel, zoals sokken of een col, brei je met meerdere breinaalden zonder knop. Meestal werk je met 4 of met 5 naalden.

Rondbreinaald. Rond breien kan echter ook op een rondbreinaald. In dit geval zijn de breipunten verbonden door een plastic draad en kun je het breiwerk zo maken dat het bij het breien direct gesloten wordt. Maar je kunt een rondbreinaald ook gebruiken als je met heel veel steken werkt. Gewone breinaalden zijn meestal zo’n 40 cm. lang. Wil jij echter bijvoorbeeld een omslagdoek maken van een meter breed, dan gebruik je een rondbreinaald zodat de steken niet van de naalden afvallen.

Breiring. Met de breiring brei je ook in het rond. Je wikkelt de draad om een aantal punten en vervolgens gebruik je een haak om de draad over de gemaakte lusjes te trekken. Breiringen heb je in vele maten en vormen afhankelijk van het breiwerk dat je wilt maken.

Materiaal van de brei- en haaknaalden

De meest gebruikte breinaalden in Nederland zijn van aluminium en de hele goedkope zijn van plastic. De aluminium breipennen zijn licht van gewicht en relatief glad. 

Plastic breinaalden zijn goedkoop en zijn het minst prettig om mee te breien. Het plastic zorgt dat je niet makkelijk je steken kan opzetten en glijden niet prettig.

Er zijn ook breinaalden van bamboe of hout.

Superhandig: losse breipunten en draad!

Als je rond wilt breien gebruik je of meerdere naalden zonder knop of een draad met aan de beide uiteinden een breipunt. Afhankelijk van het werkstuk dat je maakt heb je een bepaalde lengte van de draad nodig. Voor sokken of een muts uiteraard een hele korte draad en voor een trui een langere draad.

Fraai is dat je ook losse breipunten in verschillende diktes kunt kopen. De draad kun je dan aan de losse punten schuiven. Op deze manier kun je één draad gebruiken met verschillende dikten van punten.

Meer plezier met kwaliteits haak- en breinaalden

Vooral voor de haak en breinaalden geldt dat je beter kunt investeren in wat duurdere naalden. Deze naalden hebben een veel betere kwaliteit waardoor ze langer meegaan en zijn prettiger in het gebruik.

Leuke weetjes:

  • Veel brei- en haakpatronen zijn vertaald uit het Duits. In Duitsland breit men meestal met rondbreinaalden. Wil je niet met een rondbreinaald breien neem dan vier of vijf rechte naalden zonder knop.
  • Nederlanders breien het liefst met lange breinaalden. Speciaal voor Nederland worden breipennen van 40 cm gemaakt. Andere landen breien meestal met kortere naalden van 33 cm.