Breinaalden en haaknaalden

Breinaalden, haaknaalden en andere breihulpmiddelen

Breinaalden van verschillende materialen Als je gaat breien of haken heb je niet veel meer nodig dan de wol of garen en de haak- of breinaalden, ook vaak breipennen genoemd. Maar hoe weet je welke naalden je nodig hebt?

Afhankelijk van het werkstuk dat je wilt gaan maken kies je de juiste soort naalden. Bij ieder patroon wordt standaard opgegeven op welke naalden je het werkstuk moet haken of breien.

 

 

 

Soorten naalden

 • Breinaalden met knop. Vlak breisel, zoals een sjaal, een trui-pand of een tas, brei je op 2 gewone breinaalden met aan het uiteinde een knop.
 • Breinaalden zonder knop. Rond breisel, zoals sokken, een kol of mouw, een tunnelvorm dus, brei je met meerdere breinaalden zonder knop. Meestal werk je met 4 of met 5 naalden.
 • Rondbreinaald. Rond breien kan echter ook op een rondbreinaald. In dit geval zijn de breipunten verbonden door een plastic draad en kun je het breiwerk zo maken dat het bij het breien direct gesloten wordt. Maar je kunt een rondbreinaald ook gebruiken als je met heel veel steken werkt. Gewone breinaalden zijn meestal zo’n 40 cm. lang. Wil jij echter bijvoorbeeld een omslagdoek maken van een meter breed, dan gebruik je een rondbreinaald zodat de steken niet van de naalden afvallen. Rondbreinaalden zijn zeer populair in Diuitsland. Vandaar dat oorspronkelijk duitse breipatronen rondbreinaalden adviseren. Je kan de rondbreinaald ook vervangen door vier 'hollandse' breinaalden.
 • Haaknaald. Open gewerkte werkstukken worden meestal gehaakt. Denk aan kantwerk, of mooie luchtige hemdjes, jurkjes, hoedjes ed.
 • Knifty Knitter Loom of Looms. Met een kniftyknitter loom brei je ook in het rond. Je wikkelt de draad om een aantal punten en vervolgens gebruik je een haak om de draad over de gemaakte lusjes te trekken. Een knifty kitter heb je in vele maten en vormen afhankelijk van het breiwerk dat je wilt maken.
Rondbreinaald met draad in verschillende lengtes Rondbreien met naalden zonder knop  
Een muts breien op een breiring Een sjaal breien op een breiraam- loom  

 

Materiaal van de brei- en haaknaalden

De meest gebruikte breinaalden in Nederland zijn van aluminium en de hele goedkope zijn van plastic. De aluminium breipennen zijn licht van gewicht en relatief glad. De kans dat je een steek laat vallen is daardoor wel iets groter. Plastic breinaalden zijn goedkoop maar zijn het minst prettig om mee te breien. Het plastic zorgt dat je niet makkelijk je steken kan opzetten en glijden niet prettig. In onze winkel komen soms klanten die bijna willen stoppen met breien door het ongemak van hun breinaalden, Hebben zij aluminium of nog beter de bamboe breipennen uitgeprobeerd, dan zijn zij weer helemaal enthousiast. Wij verkopen geen plastic breinaalden om die reden. 

Er zijn ook breinaalden van bamboe of hout. Deze zijn heel prettig in het gebruik omdat deze jouw lichaamstemperatuur aannemen. Ook zijn ze vaak ietsjes ruwer waardoor er niet gauw steken van je naald zullen vallen. Maar ze zijn vaak ook iets prijziger. Het voordeel is echter dat ze vrijwel niet slijten en ook niet krom worden wanneer je er per ongeluk op gaat zitten. (dat is mij regelmatig overkomen ;-)). Ook zijn de punten van de duurdere naalden precies goed: niet te scherp én niet te bot. En voor de duurdere haaknaalden (met soft grip) geldt dat je hiermee vrijwel geen kramp in je vingers krijgt. 

 • Hout
 • Bamboe
 • Aluminium
 • Staal
 • Haaknaalden met soft grip (van zacht rubber)

Kwaliteits rondbreinaald met bamboe punten

Superhandig: losse breipunten en draad!

Als je rond wilt breien gebruik je of meerdere naalden zonder knop, of een draad met aan de beide uiteinden een breipunt, vaak van hout. Afhankelijk van het werkstuk dat je maakt heb je een bepaalde lengte van de draad nodig. Voor sokken of een muts uiteraard een hele korte draad en voor een jurk of trui een langere draad.
Wanneer je bijvoorbeeld een plaid of omslagdoek wilt breien, dan is een lange draad nodig met twee breipunten. Gewone breinaalden van ongeveer 40 cm. lengte zijn dan niet lang genoeg waardoor de steken van je naald zullen vallen.

Fraai is dat je ook losse breipunten in verschillende diktes kunt kopen. De draad kun je dan aan de losse punten schuiven. Op deze manier kun je één draad gebruiken met verschillende dikten van punten.

Meer plezier met kwaliteits haak- en breinaalden

Vooral voor de haak en breinaalden geldt dat je beter kunt investeren in wat duurdere naalden. Deze naalden hebben een veel betere kwaliteit waardoor ze langer meegaan en zijn prettiger in het gebruik. Bovendien zijn breinaalden van natuurproducten (hout of bamboe) natuurlijk ook milieuvriendelijker. En wil je een fanatieke breister of haakster een cadeau geven? Denk dan eens aan een paar mooie design haak- of breinaalden. De ontvanger is er ongetwijfeld heel blij mee!

Hobbygigant heeft vanzelfsprekend een groot aanbod aan kwaliteits naalden voor breien en haken. Zo hebben we het assortiment van LanaGrossa, Knit Pro en Prym. En wanneer je wilt breien met een knifty knitter of loom, ook dan hebben we vele soorten en maten! Als je voor 15:00 uur besteld op werkdagen, dan heb je de naalden morgen in huis!

Leuke weetjes:

 • Veel brei- en haakpatronen zijn vertaald uit het Duits. In Duitsland breit men meestal met rondbreinaalden. Wil je niet met een rondbreinaald breien neem dan vier of vijf rechte naalden zonder knop.
 • Nederlanders breien het liefst met lange breinaalden. Speciaal voor Nederland worden breipennen van 40 cm gemaakt. Andere landen breien meestal met kortere naalden van 33 cm. 

Rondbreien hoe doe je dat?

Om rond te breien vind je op YouTube verschillende filmpjes die dit uitleggen en laten zien. Wij zijn fan van de filmpjes van Mirte onder de naam ‘Handwerkles’. Deze zijn duidelijk en heel uitgebreid waardoor je de techniek gemakkelijk kunt leren.

Rondbreien op een rondbreinaald

Beenwarmers breien op een breiring met 24 pinnen 

In het artikel ‘sokken breien’ op deze website vind je veel uitleg over het breien met 4 of 5 naalden.