Enkele weken geleden zag ik deze mooie tekening, van een nicht van mij, op Facebook.
Het bleek een vorm van Tangle tekenen. Zentangle om precies te zijn. Ik had er nog nooit van gehoord, al blijkt het helemaal in te zijn. Dus ben ik opzoek gegaan naar wat Zentangle tekenen eigenlijk is, waar het vandaan komt en of er boeken van zijn om zelf mee aan de slag te gaan.
De naam was niet zo heel moeilijk te herleiden. ‘Zen’; afgeleid van de Japanse vorm van Boedhisme. En ‘Tangle’; een ‘wirwar’ of ‘knoop’. En dat is inderdaad wat dit soort tekeningen laten zien; een ‘wirwar’ van lijnen die soms ‘in de knoop’ lijken te zitten.
Zentangle is ontwikkeld in de VS door kalligrafie artieste Maria Thomas en meditatie monnik Rick Robberts. Door de herhaling van eenvoudige lijnen en patronen heeft deze tekenvorm een meditatieve werking en creëer je ontspannen, prachtige abstracte kunst. Zoals bijvoorbeeld dit:
Ook leuk is een meer realistische afbeeldingen uniek maken door gebruik van verschillende Tangle patronen. Zoals bijvoorbeeld deze hondenkop:
Boeken met voorbeelden en uitleg zijn ook volop te koop. Zelf vindt ik de boeken Zendoodle een Zentangle van uitgeverij Deltas erg leuk.
Mooi geïllustreerde boeken met duidelijke uitleg over de te gebruiken materialen, technieken en patronen.
Het leukste is dat je er niet eens voor hoeft te kunnen tekenen, of heel creatief voor hoeft te zijn. Concentreer je op het tekenen van de afzonderlijke lijnen, die als vanzelf veranderen in decoratieve patronen.
Natuurlijk wilde ik zelf eens kijken of het inderdaad zo makkelijk is als ze beschrijven. Dus een Edding Fineliner 55 gepakt en aan de slag. Dit is overigens een fineliner op basis van wateroplosbaren inkt met een punt dikte van 0,3 mm en in verschillende kleuren verkrijgbaar. Los of per 10 stuks.
Wil je liever aan de slag met een licht- en waterbestendige inkt, kies dan voor de Edding Profipen 1800. Dan heb je keuze uit 4 verschillende punt diktes, alleen verkrijgbaar in zwart, rood, groen en blauw.
Omdat ik eerst maar eens met iets eenvoudigs wilde beginnen volgde ik het advies van het boek ‘Zendoodle’ op en trok willekeurig wat gebogen lijnen die elkaar her-en-der kruiste.
Koos een patroon uit het boek en volgde de stappen. Omdat ik niet zo’n vaste hand heb, twijfelde ik of het echt wat zou worden, maar na enige vlakken met patronen te hebben gevuld was ik verbaasd over het leuke effect.
Ondertussen heb ik de rest van de avond zitten tekenen en is dit mijn eerst Zentangle.
Erg leuk om te doen. Juist omdat je je fantasie de vrije loop kan geven, werkt het echt ontspannend.Geen tekening wordt hetzelfde. Dat verrassingseffect, daar hou ik wel van.
In de boeken van Deltas heb ik nog een aantal andere mooie technieken en ideeën gezien. Die ga ik de komende tijd eens uitproberen. In een volgend Blog zal ik de resultaten laten zien, wie weet is het inspiratie voor jou ook eens een Zentangle tekening te maken.
Wil je daar niet op wachten? Bestel dan snel een van de boeken en begin!
Veel teken plezier!
Ook leuk om te lezen..

Doe mee met de edding Feesttekenweken
