Wat was jou favoriete knuffel vroeger? Die van mij was een genaaid wollen konijn, met van die lange zachte oren. Hij had geen naam zover ik weet, maar zat wel altijd naast mijn kussen als ik ging slapen.
Of ik ook veel gebreide of gehaakte knuffels had weet ik eigenlijk niet meer. Wel heb ik al op jonge leeftijd zelf knuffels leren breien. De eerst die ik maakte was een Teckel. Zo’n lekker simpel modelletje in de meest simpele steek; ribbels!
Tegenwoordig trekt het haken me meer en dan is er zoveel keus. En wordt het dan een amigurumi of knuffel?
Stip & Haak, bij velen wel bekend, heeft een prachtige collectie dierenknuffels. Mooi van vorm en mooi van kleur. De patronen zijn makkelijk te bestellen en regelmatig geeft Herriët een gratis patroon, zoals bijvoorbeeld;
Maar er is nog veel meer. Wat dacht je hiervan? Het prachtige boekje: “Haak je eigen boerderij” van Christel Krukkert.
Dat is toch geweldig?! Van kip tot koe en van boer tot trekker. Zo wordt de knuffel ineens speelgoed. Christel heeft ook leuke patronen ontworpen om autootjes te haken. Een echte jongens knuffel zou ik bijna zeggen.
Het zelf speelgoed en knuffels maken kreeg jaren geleden nieuw leven ingeblazen vanuit Japan. Door het Amigurumi. Wat zoveel betekend als: ‘Gevulde poppetjes haken of breien’.
Haken heeft denk ik in dit geval het voordeel dat je makkelijk hele kleine dingen kan maken en doordat haaksteken dichter op elkaar zitten, kan de vulling er niet doorheen.
In Japan zijn vooral de poppetjes van de verschillende tekenfilms populair. Een van de eerste was ‘Hello Kitty’.
Zelf dacht ik dat het Amigurumi alleen bestond uit hele kleine gehaakte poppetjes en diertjes, maar dat blijkt niet het geval.
In de boeken van Zoomgurumi bijvoorbeeld staan ook grotere knuffels. Deze boeken zijn geschikt voor zowel de beginnende- als de gevorderde haakster, met bijpassende patronen.
Niet alleen de uitleg van de gebruikte steken, de opbouw van een patroon en afkortingen staan erin, maar ook hoe je bepaalde materialen kunt gebruiken.
Deze tip bijvoorbeeld: ‘Als je het moeilijk vindt met pluizig garen te haken, combineer het pluizige garen dan met een bolletje gewoon wit garen en haak het samen. Zo kun je de steken beter zien en krijg je toch het pluizige effect.’ Super handig toch?!
Hou je meer van die mega knuffels? Bekijk dan het patronen boek van ‘Hoooked Maxigurumi’
Gehaakt met dik garen zoals bijvoorbeeld ‘Nooodle’ van Scheepjes
of ‘Big Ribbon’ van Katia
Belangrijk bij knuffels en amigurumi’s is toch wel de veiligheid.
De vulling mag er niet doorheen komen en ogen moeten goed vast zitten. Natuurlijk kun je de ogen erop borduren, maar een paar ‘echte’ oogjes maken het geheel vaak wel mooier. Gebruik dan de veiligheids-oogjes. Deze kunnen niet meer los als je ze eenmaal hebt vastgemaakt, dus let bij het bevestigen erop dat ze op de juiste plaats zitten.
Als vulling zou ik kiezen voor de polyether vulling van Kilo.
De vulling is compact, stevig en zacht. En misschien nog wel belangrijker; het klonter niet door het wassen. En een favoriete knuffel moet nu eenmaal wel eens gewassen worden.
Nog een paar leuke boeken:
3. Bungelknuffels groot en klein
Ben je ook enthousiast geworden van deze leuke ideeën? Dan hier onder nog drie tips om te zorgen dat ook jou amigurumi of knuffel een geslaagd project wordt.
Drie tips voor amigurumi en knuffels haken:
- Kies een wat kleinere haaknaald dan op het garen vermeld staat, zo wordt je haakwerk wat strakker.
- Gebruik markeer-ringetjes om steeds de laatste steek van de vorige toer aan te geven. Dan raak je de tel niet kwijt.
- Onzichtbaar kleur wisselen doe je door bij de laatste steek, met de draad van de nieuwe kleur, de laatste doorhaal te maken.
Ik ga aan de slag met slak Sofie. Een mooi klein knuffeltje. Precies groot genoeg voor een ’tussendoortje’.
Welke knuffel of amigurumi ga jij maken?
Ook leuk om te lezen..

Doe mee met de edding Feesttekenweken

Borduurlamp, welke moet ik kiezen?
