Breien met breiringen, maak eenvoudig een muts, sjaal of col!
Zijn breiringen nu alleen voor mensen die niet zo handig zijn met breinaalden of is het voor een ervaren breister ook leuk om mee te werken? En wat zijn eigenlijk de mogelijkheden met de breiring? Dat vroeg ik mij af nadat een vriendin er vorig jaar een groot aantal vrolijke mutsen mee had gebreid.
Hier dan mijn bevindingen met de breiring set zoals we die regelmatig zien.
Hoe werkt de breiring en wat kun je ermee breien?
Een breiring heeft dezelfde werkwijze als het punnikklosje. Je draait pin voor pin de draad eromheen en haalt de onderste lus op de pin over de bovenste. Onder de ring ontstaat als vanzelf een gebreide ronde lap, die je dus niet meer dicht hoeft te naaien. dat scheelt weer wat werk.
Wil graag even zien hoe het werkt? bekijk dan dit filmpje van ‘Handwerkles’.
Door de verschillende maten ringen, kun je allerlei verschillende ontwerpen maken. De muts, de col en de sjaal zijn denk ik de bekendste toepassingen. Maar er zijn veel nog meer mogelijkheden. Op de kleinere maten kun je bijvoorbeeld ook handwarmers en beenwarmers breien. En ben je bedreven in het gebruik van de breiring, dan kun je er zelf een trui op breien.
Wil je graag verschillende steken of patronen uitproberen? Zoek dan eens op You Tube naar filmpjes, dan ontdek je wat er allemaal mogelijk is en wordt de breiring ineens een mooi en veelzijdig stukje ‘gereedschap’.
Natuurlijk hebben wij ook een boekje in ons assortiment, met goede beschrijvingen van de mogelijkheden: Breien met de Breiringen
Dit boek is bedoeld als werkboek, maar ook als naslagwerk voor iedereen die wil leren breien op breiringen of er meer over wil leren. Het boek bevat instructies voor het werken met ronde en rechthoekige looms, met bijpassende projecten. Daarnaast is er een gedeelte met meer dan 30 inspirerende ontwerpen en een overzicht van de overeenkomsten tussen breien met breiringen en breien met breinaalden en een verklarende woordenlijst voor de gebruikte technieken.
De breiring is overigens niet alleen leuk voor mensen die niet zo goed met breinaalden overweg kunnen, omdat ze dat nooit geleerd hebben, maar ook voor mensen die bijvoorbeeld een fysieke beperking hebben. Zo werd mij verteld door een revalidatie therapeut.
Een enkele col breien op een breiring
Ga nu zelf aan de slag met het lekkere dikke garen Olympia van Lana Grossa. Het is een mix draad van wol met acryl, zacht, luchtig en in veel verschillende kleurstellingen te bestellen. Omdat je dit garen op een wol-wasprogramma in de wasmachine kan wassen en het mooi in vorm blijft, is het zeer geschikt voor het maken van een col, sjaal of muts.
De beschrijving die bij de set breiringen zit is eenvoudig en ik denk voor iedereen te begrijpen. Het enige waar je een beetje rekening mee moet houden is dat je de draad losjes om de pinnen heen slaat.
Als je een paar keer de ring rond hebt gebreid, krijg je er het gevoel mee en in mijn geval was ik niet meer te stoppen en wilde ik het eindresultaat zien.
En zie hier het eindresultaat, op de paspop in de winkel…………… Wat mij betreft geslaagd!
Maar nu eerst nóg een mooie col maken!
Ook leuk om te lezen..

Doe mee met de edding Feesttekenweken

Borduurlamp, welke moet ik kiezen?
