Tijdens één van mijn dagelijkse strooptochten op internet kwam ik op Pinterest het patroon tegen van de Granny Cocoon Shrug. Nou ja, een echt patroon was het niet. Meer een “zo moet je het ongeveer doen”. Hoewel ik al een aantal dekens heb gehaakt durf ik me nog niet te wagen aan een echt kledingstuk maar dit was in principe niks anders dan eerst een deken haken die met wat behulp van wat creatief naaiwerk en wat afwerking een vest werd. Hoewel, vest… Ik weet niet precies wat een “shrug” in het nederlands is dus bij deze noem ik het voortaan een omslagdoek/vest/deken/dinges.
(Ik ben in het algemeen al geen fotografeergenie en als je dan ook nog antracietgrijs kiest als kleur voor je project is het helemaal een opgave om het goed op de foto te krijgen. Daarom de kleurverschillen tussen de foto’s. Sorry daarvoor)
En zo maak je hem zelf: Men neme 9-10 bollen Pittsburgh van Scheepjeswol. Ik had aan 9 bollen meer dan genoeg. Voor de afwerking had ik aan iets meer dan een halve bol genoeg dus als je de jouwe iets groter wilt maken dan de mijne haak dan gerust door tot 9 bollen op zijn en gebruik de tiende voor de afwerking. Mijn versie van maar 8 bollen groot past mij en mijn maatje 42.
Kies jouw favoriete kleur Pittsburgh garen en begin met haken van jouw eigen versie!
Bestel de benodigde bollen Pittsburgh
Je begint met het haken van een reuzen granny square. De bedoeling is dat het uiteindelijk ongeveer 1 meter groot is. Ik heb overigens geen losse tussen de clusters van 3 stokjes gehaakt. Ik wilde de mijne met iets minder grote gaten hebben.
Mijn granny is 45 toeren en iets meer dan een meter groot. Nu haak je nog een hele toer stokjes.
Werk alle losse draadjes weg en span je vierkant op. Ik deed dat gewoon op het logeerbed. Schone handdoeken op het bed, vierkant erop, afspelden, met de plantenspuit vochtig maken en laten drogen.
Nu kun je aan de afwerking beginnen en van een granny square een heuse omslagdoek/vest/deken/dinges maken!
Vouw de granny dubbel met de verkeerde kant buiten.
Aan de linker en rechterkant komen je mouwsgaten (aan de korte kant dus) en die moeten ongeveer 18 cm groot worden. Ik was te lui om tijdens het naaien steeds te meten dus ik mat van te voren 18 cm af en markeerde het met een draadje.
Naai de korte zijkanten dicht tot je aan de dichte kant van je rechthoek 18 cm over hebt. Als je je werk nu openvouwt heb je een soort van diamantvorm.
Bijna klaar! Nu hoef je alleen nog maar wat boordjes te haken. Voor het boord aan de voorkant van je omslagdoek/vest/deken/dinges begin je bij één van de naden. Haak je draad aan en haak 3 lossen. Vervolgens haak je een hele toer met stokjes. Sluit met een halve vaste in de derde losse van de eerste toer. Haak 3 lossen en keer je werk. Haak een toer stokjes, sluit met een halve vaste in de derde losse van de vorige toer. Herhaal deze toer nog 2 keer. Eindig met een toer vasten. Hecht je draad af.
Voor de mouwtjes haak je je draad aan, haak 3 lossen en haak vervolgens een toer stokjes. Sluit met een halve vaste in de derde losse van de vorige toer. Haak 3 lossen en haak een reliëfstokje om het stokje van de vorige toer, 1 stokje. Herhaal deze twee steken. Sluit met een halve vaste in de derde losse van de vorige toer. (Een reliëfstokje haak je als volgt: Sla de draad om de naald en steek je naald van voor naar achter om de stam van het stokje van de vorige toer. Sla de draad nogmaals om de naald en neem een lus mee terug naar boven. Sla de draad om en haal de lus tweemaal door de twee lussen op je naald. Hier is een filmpje met een duidelijke uitleg: reliëfstokje. Het filmpje is in het engels mar je kunt goed zien wat de bedoeling is.) Herhaal deze toer nog een keer en hecht je draad af.
En klaar is je omslagdoek/vest/deken/dinges!
Een makkelijk en leuk haakpatroon voor zelfs een beginner zoals ik.
Ook een aanrader voor jou! Haal het benodigde garen in huis en begin aan dit leuke haakproject.
Ook leuk om te lezen..

Doe mee met de edding Feesttekenweken
