Lijkt het jou ook zo leuk eens zelf een mooie omslagdoek voor het komend voorjaar te haken? Of een mooi kussen voor op de bank? Of misschien wel een vrolijke knuffel voor je kinderen of kleinkinderen? Maar heb je de pech dat je niet eens weet hoe je een haaknaald eigenlijk vast moet houden? Niet getreurd! In het boek ‘300 haaktips & technieken’ staat alles wat je als beginnende haker of haakster moet weten.
Het boek begint echt bij het begin. Dus welke soorten haaknaalden zijn er, hoe kies je de juiste haaknaald bij het juiste garen en hoe houdt je een haaknaald vast tijdens het haken?! Met duidelijke foto’s en tekst wordt uitgelegd hoe te beginnen. Van begin lus, via de basisketting naar de verschillende steken. Erg duidelijk uitgelegd en met mooi foto’s!
Heb je echt nog nooit gehaakt, haak dan van de basis steken; ‘vasten’, ‘stokjes’ en ‘halve stokjes’, eerst een proeflapje. Begin je het haken onder de knie te krijgen, kies dan een klein ontwerp om te gaan haken. Om de kans van slagen te vergroten, zou je bijvoorbeeld voor een paar pannenlappen kunnen kiezen. Die zijn functioneel en zo klaar. Waarschijnlijk heb je de smaak dan zó te pakken dat je al snel aan iets nieuws en wat moeilijkers begint.
Zelf ben ik niet zo’n haakster, of eigenlijk moet ik zeggen; wás ik niet zo’n haakster. Tot ik van mijn dochter het boek ‘Alle Steken voor het Haken’ van Katia kreeg. Een soort haakencyclopedie.
Het is een groot boek van ruim 200 bladzijdes met allemaal verschillenden haaksteken. Voorzien van mooie kleurrijke foto’s en duidelijke werkbeschrijvingen.
Zo kun je bijvoorbeeld een plaid voor op de bank haken in allemaal verschillende steken. Of als je een patroon van een leuk vestje hebt, gewoon een andere steek en je hebt weer een uniek kledingstuk.
Ik wordt toch wel heel enthousiast van dit soort boeken hoor. Dus er liggen nu een aantal lapjes gehaakt in verschillende kleuren katoen met verschillende steken. De bedoeling is daar kussens voor de eetkamerstoelen van te maken. Erg leuk om te doen én ik ontdek nu pas de mogelijkheden die het haken heeft.
Een ander goed boek is ‘Haken voor de baby’. Alleen van de voorkant wordt je al blij!
Mooi kleuren, leuke ideeën. Grote en kleine werkstukken én veel leuke kleertjes. Er staan patronen in voor beginners, gevorderde-beginners en gevorderde. Dus ook als je het haken nèt pas onder de knie hebt, kun je met dit boek aan de slag. Een van de mooiste ontwerpen vindt ik het hartjes deken. Helaas heb ik geen kleintjes meer, maar ik heb al bedacht dat ik hier best een mooi kussen voor op de bank kan maken. Of misschien toch een plaid in bijpassende kleuren bij onze bank………… Ik kan het natuurlijk ook gewoon als kraamcadeau voor iemand haken!
Heb je al wat meer ervaring dan is het ook super leuk om knuffels te haken. ‘Stip en Haak’ heeft prachtige haakpatronen hiervoor. Sommige gratis, andere voor maar een paar euro. Deze aap en de slakjes staan boven aan mijn lijstje om te gaan maken. Als ik ze af heb zal ik laten weten of het resultaat ook echt naar mijn zin is.
Waar je bij het haken van knuffels wel even op moet letten is dat je niet te los haakt, zodat de vulling er doorheen gaat. Dus eventueel de haaknaald een halve maat kleiner gebruiken dan dat er op de wikkel staat. Voor kleding geldt juist het tegenovergestelde. Dat moet soepel vallen, dus niet te strak gehaakt worden. In dat geval neem je een haaknaald van een halve maat groter.
Ben je nu over de streep om zelf ook het haken te ontdekken?! Kies een leuk ontwerp uit en begin! De avonden zijn nu nog lang, de dagen helaas nog wat donker, maar met deze vrolijke ideeën krijgt alles weer wat meer kleur!
Haak ze!
Ook leuk om te lezen..

Doe mee met de edding Feesttekenweken

Borduurlamp, welke moet ik kiezen?
