Ben je opzoek naar een boek waar alles in staat om te leren breien? Een boek waar duidelijk in omschreven staat wat je nodig hebt, hoe je steken op moet zetten, wat recht en averecht breien is en ook nog leuke ideeën om mee te beginnen? Dan heb ik het voor je gevonden! Het boek heet ‘Breien voor starters‘. Geschreven door Erika Knight. Zij heeft alle nodige brei- informatie gebundeld in een prachtig vormgegeven boek. Met duidelijke aanwijzingen in woord en beeld. En eerlijk gezegd vindt ik, als ervaren breister, het een boek dat ik graag in de boekenkast zou willen hebben.
Erika Knight wil de eenvoud van het breien, door middel van dit boek, met je delen. Ze is ervan overtuigd dat je verder komt als je enkele gemakkelijke technieken beheerst, waarmee je de juiste look kunt krijgen die je nodig hebt voor een specifiek onderwerp. Dit is dan ook hoe het boek is samengesteld. Begrijpelijke taal en je kunt direct aan de slag, want al breiend leer je het het makkelijkst.
De onderwerpen die Erika in haar boek behandelt zijn onder andere;
- verschillende soorten garens
- benodigdheden
- opzetten, recht en averecht breien, meerderen en minderen en afkanten
- afkortingen en terminologie
- problemen oplossen
- patronen lezen en begrijpen
Opvallend aan dit boek vindt ik de uitgebreide uitleg over het breien. Erika geeft voor het vast houden van de draad en breinaalden en het opzetten van steken, twee methodes, de Engelse en de Continentale methode. Zo kun je uit proberen wat jij het prettigste vindt. Zelf had ik nog nooit van deze twee benamingen gehoord, dus ook zo zie je maar dat zelfs de ervaren breister altijd weer wat kan leren.
Bij het recht- en averecht breien, het meerdere en minderen, het afkanten en het rondbreien staan steeds mooie duidelijke tekeningen ter illustratie van de tekst.
Verder op staan er een twintigtal verschillende steken. Waaronder de valse patentsteek (veel gebruikt bij het breien van winters sjaals), de gerstekorrel (in dit boek gebruikt voor een hippe boodschappen tas) en natuurlijk verschillende kabels (toepasbaar voor veel breisels). Naast de foto’s van de verschillende steken staat de werkbeschrijving. Super handig, deze combinatie. Zo kun je volgens de beschrijving aan de slag en heb een foto van hoe het eruit moet komen te zien. Kun je dus direct controleren of je het goed gedaan hebt.
Dan staan er nog 20 leuke patronen in het boek. De patronen zijn tijdloos met weinig versiering, waarin de textuur en schakering van elk garen tot hun recht komen. Ze hebben verschillende niveau’s;
- starter
- gemakkelijk
- gemiddeld
- iets moeilijker
Van een sjaal in ribbel steek, tot een boodschappentas in gerstekorrel.
Van een paar wanten tot een speldenkussentje met ingebreid patroon.
En van een hoes voor een warmwaterkruik tot mooi rond kussen.
Helemaal achter aan in het boek geeft Erika nog wat handige informatie over wat er op de wikkel / het etiket van een bol breigaren staat. Zoals de samenstelling van het garen, op welke naald dikte het gebreid moet worden en hoeveel gram een bol weegt. Allemaal dingen die belangrijk zijn om te weten bij het kopen van breigaren.
Naar mijn mening heeft Erika Knight niets vergeten, dus, ik zou zeggen: “Direct bestellen dit mooie boek!”
Ook leuk om te lezen..

Doe mee met de edding Feesttekenweken

Borduurlamp, welke moet ik kiezen?
