Als je gaat breien heb je niet veel meer nodig dan garen en de breinaalden. Maar hoe weet je welke naalden geschikt zijn? Wij laten je in dit blog de verschillen zien. Zo kun jij eenvoudig de juiste breinaalden kopen.

Verschillende type breinaalden
Breinaalden heb je in allerlei soorten, maten en vormen. Daarbij worden breinaalden ook nog eens van verschillende materialen gemaakt.
Breinaalden met knop
In Nederland gebruiken wij traditioneel gezien vaak rechte breinaalden mét knop. Wij breien er sjaals, truien en vesten mee. Grote projecten als dekens gaat met de rechte naalden een stuk moeilijker, omdat de rechte breinaalden met knop simpelweg te weinig ruimte bieden voor het grote aantal steken. Dit past logischer wijze niet op de naald.
Veel van de breinaalden zijn gemaakt van aluminium. Zo zijn de lekker licht van gewicht, glad en stevig.
De bamboe breinaalden zijn extra sterk, mooi glad afgewerkt en lichter dan de aluminium breinaalden met knop. Daarbij zijn ze ook nog eens duurzaam.
Deze kunststof breinaalden zijn ergonomisch doordat ze van een super licht en sterk kunststof zijn gemaakt en licht buigzaam, waardoor je handen ontspannen blijven tijdens het breien.
Hand- geschilderde breinaalden met knop
Van deze breinaalden wordt je spontaan vrolijk. De mooi bamboe breinaalden van DMC waarvan de knop met de hand beschilderd is. Iedere dikte heeft een andere kleurstelling.
Ook als je niet breit maar de naalden met wat bollen wol in een mand zet, gewoon voor de sier, is het prachtig om naar te kijken.
Breinaalden zonder knop
Breinaalden zonder knop heb je in verschillende afmetingen; korte en lange. De korte breinaalden zonder knop worden ook wel sokkennaalden genoemd.
Een set korte breinaalden bestaat meestal uit 4 of 5 naalden waarmee je sokken breit. Daarnaast zijn deze korte breinaalden handig voor het breien van boordjes.
De lange breinaalden zonder knop kun je ook gebruiken om sokken te breien, maar meestal neem je lange naalden wanneer je bijvoorbeeld een trui wilt rondbreien en nog niet zo goed uit de voeten kunt met rondbreinaalden.
Rondbreinaalden
Rondbreinaalden zijn multifunctioneel. In de eerste instantie zijn ze ontwikkeld om op rond te breien. Op deze manier kun je een trui breien zonder naden en hoef je na het breien bij niets aan elkaar te naaien.
Maar met rondbreinaalden kun je ook gewoon heer en weer breien. Vooral voor grote projecten als een deken of omslagdoek, is de rondbreinaald dan perfect. Zo kun je makkelijk alle steken kwijt.
Rondbreinaalden met vaste breipunten aan de kabeldraad zijn verkrijgbaar in verschillende naalddikte en meerdere lengtes.
Verwisselbare breipunten draai je doormiddel van een schroefdraad aan de kabeldraad. Zo maak jij je eigen rondbreinaald.
Wil je meer weten over rondbreinaalden? Bekijk dan: de vijf voordelen van breien op rondbreinaalden.
Welke dikte van breinaalden heb ik nodig?
Op de wikkel van je garen staat altijd aangegeven met welke dikte van breinaalden je het garen kunt breien. Om zeker te zijn dat je de breinaalden kiest die het mooiste resultaat hebben, is het handig eerst een proeflapje van 10 x 10 cm te breien.
Meestal staan er twee maten vermeld. Brei je wat strakker, neem dan de grootste maat. Brei je wat losser, neem dan de kleinste maat.
Breinaalden set
Omdat bijna iedereen die graag breit het liefst ook alle maten breinaalden in huis heeft, zodat je nooit mis grijpt, zijn de breinaalden sets onmisbaar. Veel van deze sets worden ook nog eens in een mooi etui geleverd, zodat je ze netjes kunt opbergen.
Verwen jij jezelf óf geef je een set cadeau? Met deze complete sets kun je echt alles breien, dus beleef je er extra veel plezier aan.
De sets van Lykke hebben sterke houten breipunten. En eigenlijk iedere set zit verpakt is een prachtige, eigentijdse etui.
En meer ……
Natuurlijk komen er ook steeds weer nieuwe type breinaalden bij, dus wil je weten wat de nieuwste trend is? Klik dan op onderstaande knop en winkel verder in onze webshop.
Ook leuk om te lezen..

Doe mee met de edding Feesttekenweken

Borduurlamp, welke moet ik kiezen?
