Wist je dat Nederland een van de weinige landen is waar voornamelijk op lange breinaalden wordt gebreid? Speciaal voor ons worden de lange, rechte breinaalden van 40 cm gemaakt. In de landen om ons heen wordt er meestal op korte breinaalden gewerkt, soms met twee breinaalden, vaak met vier. En in bijvoorbeeld Duitsland, IJsland of de Scandinavische landen breit men voornamelijk op rondbreinaalden.
Het principe van rondbreinaalden is eenvoudig. Je hebt twee kleine breinaaldjes van zo'n 15 cm, die met elkaar worden verbonden door een flexibele, kunststof draad. Je kunt daarbij kiezen uit breipunten van metaal, hout of kunststof. De rondbreinaalden met vaste breipunten aan de kabeldraad, zijn te koop in verschillende naalddiktes met draad lengtes variërend van 40 cm tot 120 cm. Nadeel is dat je uiteindelijk een behoorlijk assortiment rondbreinaalden hebt liggen als je alle varianten in huis wil hebben.
Handiger zijn de rondbreinaalden met verwisselbare breipunten. Hierbij kun je de losse breipunten op de kabels van verschillende lengtes draaien, doormiddel van een schroefdraad systeem. Zo kun je eenvoudig wisselen en heb je voor ieder project de juiste naalden in huis, zonder dat het een hoop ruimte in neemt. Helemaal perfect zijn de complete rondbreinaalden sets met een handige etui om je rondbreinaalden in op te bergen.
Het breien op rondbreinaalden heeft ten opzicht van onze rechte breinaalden heel wat voordelen. En al lijkt het een hele klus dit onder de knie te krijgen, wij kunnen je uit eigen ervaring vertellen dat het bijzonder leuk is dit avontuur aan te gaan.
Een veel gehoord probleem onder onze Nederlandse breisters zijn nek- en schouder klachten na een avondje breien. Dat is te wijten aan de manier waarop wij hebben geleerd onze breinaalden vast te houden, dus breien met één of zelfs beide breinaalden onder de armen geklemd.
Deze manier zorgt voor spanning in de schouders en nek. Dus is het heel begrijpelijk dat dit na verloop van tijd tot klachten kan leiden.
Met rondbreinaalden verdwijnen deze klachten als sneeuw voor de zon! De korte breinaalden zijn groot genoeg om in je handen houden, zonder uitstekende punten en bewegen makkelijk mee.
Omdat je breiwerk op je benen rust zijn ook de grote projecten makkelijk te hanteren en blijven je nek en schouders lekker ontspannen. Precies zoals breien moet zijn.
Bij grotere projecten en een breiwerk met veel steken, kom je regelmatig ruimte te kort op je rechte breinaalden. Zo gaat het breien steeds onhandiger.
Met rondbreinaalden heb je altijd ruimte genoeg om al je steken op kwijt te kunnen. Want al zijn de breipunten op zich maar kort, de draad die de twee breipunten met elkaar verbindt kun je in verschillende lengtes kopen, zodat je altijd ruimte genoeg hebt voor alle steken. Hoe groot je breiwerk ook is.
Je kunt zelf kiezen hoe je op rondbreinaalden breit. Op de Europese manier, met de draad in je rechter hand, of continentaal, met de breidraad in je linker hand. Beide zijn fijn en geven een mooi resultaat.
En hoewel de naam doet vermoeden dat je alleen rond kunt breien op rondbreinaalden, kun je ook gewoon recht breien. Je breit zoals je dat gewend bent met rechte breinaalden steeds een toer uit en keert dan je werk. Op deze manier kun je met gemak een grote omslagdoek of babydekentje breien, er is immers genoeg ruimte voor alle steken.
Bij de projecten waarbij je daadwerkelijk rond breit, hebt je na afloop veel minder af te werken. Het enige wat je na het breien nog moet doen zijn een paar steken onder de armen dicht naaien en wat losse draadjes instoppen. Zo kun je direct je trui aan! Heel wat leuker dan nog uren bezig te zijn met het netjes in elkaar zetten van je project.
Maar ook bij het breien van een project met kleurwisselingen, kun je goed gebruik maken van rondbreinaalden. Brei je gewoon heen en weer? Kies de kant waar de volgende kleur zicht bevindt, schuif de steken naar de juiste kant en brei weer verder. Zo hoef je de verschillende kleuren niet steeds aan- en af te hechten. Dat scheelt je aan het eind een hoop (saai) werk.
Doordat de rondbreinaalden maar zo'n 15 cm lang zijn en de draad tussen de breipunten flexibel zijn, kun je je breiwerk lekker compact opvouwen en meenemen. Geen gedoe met uitstekende breinaalden, geen punten die door je tas heen prikken en je bergt alles makkelijk op, zonder dat je naalden verbuigen en krom zijn als je weer verder breit.