Punchen voor beginners

Posted by   Tamara grevers
17/04/2018
punch needling | Hobby Gigant

Punch needling is de trend

Punchen is helemaal hot in de handwerkwereld. Waarschijnlijk heb je al heel veel mooie punchcreaties langs zien komen op Instagram en Pinterest. Lijkt het je nou ook zo leuk om deze techniek eens uit te proberen? Dan is deze blog voor jou. We leggen je uit wat het precies is, wat je nodig hebt om te starten én we geven je tips en inspiratie voor jouw eerste punchprojectje.

Punchen is niet moeilijk en het resultaat is geweldig. Punchen is een handwerktechniek dat een beetje lijkt op borduren. Je gebruikt hiervoor een punchnaald, een holle naald waar een draad doorheen loopt. Met deze naald prik je gaatjes in een stoffen ondergrond. Als je de naald weer naar boven haalt ontstaat er aan de achterkant een klein lusje. Bij elkaar geven deze lusjes een heel mooi effect, een soort borduurwerk met relief. Je kan zelf bepalen welke kant je mooi vindt om te gebruiken. De kant met de lussen of de andere, gladdere kant. 

Punchen werd jaren geleden veel gedaan en is nu opnieuw populair geworden. Er worden vaak schilderijtjes mee gemaakt en kussens, kleedjes of onderzetters. Ook zie je dat de techniek gebruikt wordt op bijvoorbeeld tassen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Punchen, wat heb je er voor nodig?punch naald

- Punch naald (bijvoorbeeld de Opry punch needle, of de Opry punch needle set)

- Garen, bijvoorbeeld phil coton3

- canvasstof

- borduurring

 

Zo gebruik je de punch needle

De punch needle is een holle naald, je moet hier zelf de draad doorheen halen. Op onderstaande foto's kan je zien hoe dit gaat. Bij het product zit ook een uitleg over hoe je de draad door de naald haald.

 

 

punchnaald gebruiken    punchnaald gebruiken   punchnaald gebruiken   punchnaald gebruiken

 

Hierna span je een stuk stof in een borduurring (of een andere spanner). Het handigst is het om eerst een patroon op de stof te tekenen met potlood, dit patroon kan je dan heel eenvoudig volpunchen. Als je liever uit de losse pols werkt kan dit natuurlijk ook. 

Haal bij het prikken de naald hierbij niet te ver omhoog, want dan haal je de lussen los. 

   

Begin je eerste punchproject

Dit ontwerp van een blad (Creotime) op een katoenen tas is een mooi project om mee te beginnen als je wilt leren punchen. Het ontwerp kan je hier gratis downloaden. Print hem uit en trek het over op de tas. Span de stof strak in een borduurring en prik met de punchnaald de draad in de stof. Aan de achterkant ontstaan zo de lusjes. 

 

 

punchen   tas punchen  

 

Knip vervolgens een stuk vlieseline op maat en strijk dit op de achterkant van het borduurwerk (dus aan de binnenkant van de tas).

 

       punchen stap 4   punchen stap 5

 

Borduur als laatste via de voorkant met naald en draad een rand langs de randen van de vliseline om het af te maken. Klaar! Een leuke, eenvoudige manier om van een simpele tas een blikvanger te maken. 

 

Katoenen tas bestellen   

 

Gratis ontwerp punchen

Marianne Dekkers-Roos is bekend van het boek 'eindeloos haken'. Zij is erg enthousiast over de punchtechniek. Bekijk haar creaties eens op haar Instagram account. Marianne bedacht voor CraftKitchen een leuk ontwerp van een caravan in een borduurring. De werkbeschrijving vind je op de website van CraftKitchen. Een super leuk projectje voor de vakantie!

 
 
 
punchen   punchen 
 
 

Succes en veel plezier met punchen! We zouden het leuk vinden als je je creatie met ons deelt!