Welke naaimachine naald?

Mooi stiksel begint met een goede naald

 

Naaimachine naalden zien er simpel uit, maar er zit een wereld van techniek achter. Voor elke materiaal is er een speciale naaimachine naald. De dikte, de scherpte van de punt en de vorm van het oog bepalen of de draad soepel door de stof gaat, zonder de stof te beschadigen.

Heb je last van brekende naalden? Dan lees je de mogelijke oorzaken van brekende naaimachine naalden op de speciale expert-tips pagina.

 

Janny's tip: leg een stukje papier onder de naaimachine voet als je wisselt. Dan valt de naald niet per ongeluk in de naaimachine.

 

Naaldtype Uitvoering Gebruik Stoffen Naalddikte Naaldpunt
Universeel Standaard bijna alle natuurlijke en synthetische stoffen Chiffon, georgette, organdie 60, 70 Universele naaimachine naald
      Batist, kunstzijde 70  
      Halflinnen, korsettenstof, poleline, hemden, blouses, japons 70, 80  
      Tijk, linnen, kostuums 80, 90  
      Tafellinnen 90, 100  
      Mantelstoffen 90, 100  
Jersey afgeronde punt tricotage en gebreide stoffen ajour, katoentricot, lycra, gebreid goed, korsettenstof 70, 90 Jersey naaimachine naald
      tule, gaas, jersey 70, 80  
      grofgebreide stoffen en tricotage 80, 90  
Stretch kogelpunt elastisch en sterk elastisch materiaal geëtst fluweel, katoentricot, jersey lakens, elastisch materiaal, fleece, velours, sweaterstof 75, 90 Stretch naaimachine naald
      fijne zijdenjersey, lycra, uiterst elastisch breigoed, korsettenstof, fluweel 75  
Leer driekantige punt leer en gelijksoortige materialen leer, kunstleer 80, 90 Leder naaimachine naald
      dik leer, stevig kunstleer 100  
Jeans extreem slanke punt, versterkte pen stevig weefsel, ook voor kunstleer plastic folie, wasdoek 90 Jeans naaimachine naald
      lakens en slopen, kunstleer, zeildoek 90, 100  
      ribfluweel, denim, keper 90-110  
      bedrijfskleding 100, 110  
Microtextiel puntige, slanke punt ultrafijne stoffen microvezelweefsel, zijde, folie, paillettenstoffen, nylon, polyester, popeline 60-80 Microtext naaimachine naald
      organza, tafelzijde 60, 70  
Borduur breed oog, lichte kogelpunt, brede draadgleuf borduren met morduur- en effectgaren   75, 90 Borduur naaimachine naald
Quilting slanke punt stikwerk, quiltwerk   80-100 Quilting naaimachine naald
Topstitch / Mettallic lang oog topstitch naald voor sieraden en afstikken met meerdere fantasiedraden, inclusief borduurwerk met metaalgaren   80-100 Topstitch naaimachine naald

 

 

Bekijk alle naalden en ga naar de naaimachine naalden pagina

jeans naaimachinenaalden setleer-naaimachinenaalden set

 

Frequent Asked Questions (FAQ) naaimachine naalden

 

Hoelang gaat een naaimachine naald mee?

Veel klanten zeggen: "tot dat de naaimachine naald afbreekt". Dat de naald ondertussen bot is geworden en daardoor de stof beschadigd vergeten zij dan.

Naaimachine naalden gaan meestal zo'n 8 uur mee. De punt wordt in het gebruik botter en de schacht verbuigt tijdens het naaien over naalden heen. Top coupeuses beginnen elk project met een nieuwe naalden set. Dan zijn de stiksels regelmatiger en zijn de randjes minder rafelig.

Welke maat moet een naaimachine naald hebben?

De maat van je naald is afhankelijk van het gewicht en het type garen dat je gebruikt en het soort stof dat je naait. Het doel is dat de draad zo soepel mogelijk door de stof heen gaat, zonder dat er vezels beschadigen. De gaatjes moeten vanzelfsprekend niet te groot zijn. De naald geleid het garen soepel door de stof.

Op het doosje met naalden staat de afmetingen van de naaimachine naald. De kleinste maat is 8/60 en de grootste maat is 20/120. 

De vuistregel is: "Hoe fijner de stof en het garen, des te kleiner de naald maat."

Op de verpakking staat naast de naam van de fabrikant ook de toepassing waarvoor de naaimachine naald is ontwikkeld. Elke soort is voor een specifieke taak gemaakt.

 

Universele naaimachine naald

universele naaimachine naaldpunt

De naam zegt het al, geschikt voor vele stoffen. Naait makkelijk door vele geweven en gebreide stoffen. Let op! Universeel wilt niet zeggen dat het altijd de beste resultaten geeft. Kies eerder voor een naald die specifiek gemaakt is voor de stof en het garen.

 

Stretch naaimachine naald

Synthetische, rekbare stoffen naai je het beste met een naald die een een verdikking achter het oog en een wat vlakkere kolf heeft. Dit voorkomt het 'overslaan' van de steek. 
Stretch naalden zijn ook geschikt voor lockmachines.

 

Denim of Jeans naaimachine naald

Jeans naaimachine naald

Jeans/Denim is een dicht geweven stof. Een denim naald is sterk en scherp. De dikte van het garen bepaalt de maat van de naald. 
De Jeans/Denim naald is door de scherpe punt is ook geschikt voor immitatieleer.

 

Jersey of ballpoint naaimachine naald

Jersey naaimachine naald

Gebreide stoffen zoals tricot en jersey naait het beste met een naald voorzien van een afgeronde punt. De afgeronde naaldpunt zorgt er voor dat de vezels van gebreide stoffen niet beschadigen.

 

Ledernaald

leder naaimachine naald

De ledertnaald is eigenlijk geen naald, maar een scherp snijmesje dat soepel door leder en zware stoffen gaat. Gebruik deze naald nooit voor geweven stoffen. De vezels worden dan doorgesneden.

 

Tweeling naaimachine naald

De tweeling naald bestaat uit twee naalden naast elkaar. Hiermee naai je twee stiksels naast elkaar. Je naaimachine moet dan wel gesckigt zijn voor twee klosjes garen.

Rijg de draden door de spanningsschijf van je naaimachine en dan elke draad door elk een andere naald. Bij de tweeling naald gebruik je maar één spoeldraad.

De keuze in tweelingnaalden is groot. Ook nu weer is de stof en het garen bepalend welk type tweelingnaald je gebruikt. Er zijn universeel, jeans en stretch tweeling naalden.

De afstand tussen de naalden kan verschillen tussen de 1.6 en 6 mm. Meste naaimachines zijn niet geschikt voor de 6mm uitvoering.  De 4mm tweeling naald is het meest populair. Een T-shirt kan je prima inkorten met een 4mm tweeling naald.

 

Microtex naaimachine naald

Microtex naaimachine naald

De mirotex naaimachine naald is zeer dun en heeft een schacht die rechte steken maakt. De microtex naald gebruik je bij kwetsbare stoiffen zoals zijde en organza. De dunne naald heeft een gevaarlijk scherpe punt en breekt sneller. De Microtex naald zal je dan ook vaker moeten vervangen.

 

Borduur naaimachine naald

Borduur naaimachine naald

De borduurnaald heeft een groot oog waardoorheen het borduurgaren makkelijk glijdt. Je kan met de borduurnaald vrijelijk borduren. Beweeg de stof rustig en regelmatig voor een goed resultaat.

 

Quilt naaimachine naald

Quilting naaimachine naald

Quilting met je naaimachine is met deze naald mogelijk. Door de speciale punt zal de vulling niet snel naar buiten getrokken worden.

 

Topstitch naaimachine naald

Topstitch naaimachine naald

Voor het doorstikken heeft deze naald een bredere groef en een extra groot oog. 

 

 

Janny's tip: Hoe berg je naalden het beste op?

Naaimachine naalden zijn dun en hebben vaak geen leesbare merktekens of type nummers . Berg ze daarom op in hun oorspronkelijk doosje. Als ze door de war raken heb je een kennersoog en een loep nodig om de verschillen te zien.

 

Hoe los je problemen op als brekende naalden?

Meer tips en het oplossen van problemen als brekende naalden lees je op de expert-tip pagina  

http://www.hobbygigant.nl/problemen-met-naaimachine-naald.html

Animatie hoe een naaimachine naald werkt

 

 

______________________________________________________________________________________________________

 

 

Selectie uit ons aanbod Naaimachine naalden:

Bekijk alle naalden en ga naar de naaimachine naalden pagina

jeans naaimachinenaalden setleer-naaimachinenaalden set

 

Bekijk de 80 andere naaimachine naalden die wij op voorraad hebben.