In dit blog leer je alles over punchen voor beginners en krijg je stap voor stap uitleg. Waarschijnlijk heb je al veel mooie punch needle projecten op Instagram en Pinterest langs zien komen. Wil jij ook graag deze techniek eens uit proberen? Dan is deze blog voor jou en krijg je antwoord op de vragen; wat is punchen, wat heb je nodig om te leren punchen én geven we tips en inspiratie voor jouw eerste punch needle project.
Punchen is super makkelijk te leren, leuk om te doen en het resultaat is verrassend mooi, zoals je kunt zien op de foto’s van Marianne Dekkers. Je maakt de leukste ontwerpen in ieder formaat. Naast schilderijtjes kun je met punch needling ook kussens, kleedjes of accessoires maken. Ook zie je dat het punchen gebruikt wordt op stoffen tassen en kleding. Kortom de mogelijkheden voor punchen zijn eindeloos!
Punchen is een borduur techniek, ook wel bekend als de punch needle techniek. Je gebruikt hiervoor de holle punchnaald waar je draad doorheen loopt. Met deze naald duw je het garen door de stoffen ondergrond. Als je de naald weer naar boven haalt ontstaat er aan de achterkant een klein lusje. Bij elkaar geven deze lusjes een heel mooi effect, een soort borduurwerk met reliëf. Je kan zelf bepalen welke kant je mooi vindt om te gebruiken. De kant met de lussen of de andere, meer gladde kant.
Om te punchen heb je verschillende atributen nodig zoals een puchnaald, stof, en garen. Om te weten hoe je de juiste accessoires kiest hebben wij het op een rijtje gezet.
De punchnaald is een holle naald waar je met een dunne draaddoorhaler, de draad doorheen haalt.
Deze punch naalden zijn verkrijgbaar in, verschillende diktes, zodat je kunt punchen met dun borduurgaren, middel dik garen of dikke wol.
Let wel op dat je je punchnaald afstemt op de stof die je wilt bewerken. Wanneer je een fijne stof heb, gebruikje een dunne naald en dun garen. Bij grove stof gebruik je een dikkere naald en dikker garen.
De speciale en meest bekende punch stof wordt ook wel ‘monks cloth’ genoemd. Deze stof heeft vierkantjes zoals je dat kent van de Aïda borduurstof. Het is super soepel en zo geweven dat je er makkelijk doorheen steekt met de punch naald.
In principe kun je op iedere stof puchen, maar als beginner kun je beter met de ‘monks cloth’ stof gebruiken en wat dikkere garens punchen.
Wil je met dun garen punchen? Kies dan voor een fijner geweven stof zoals gewoon linnen of katoen.
Omdat je de punch naald met enige kracht door de stof duwt, gaat dat beter wanneer je de stof strak te opspant. Je hebt hierbij keus uit de standaard borduuring. Deze bestaat uit twee ringen die precies in elkaar passen met op de buitenste ring een schroefje op de ring te kunnen openen en zo de stof er tussen te klemmen.
Voor meer gemak en comfort is er ook de borduurkom. Daar zit onder de borduurring een kom waardoor je altijd veilig kunt punchen zonder in iets anders (of jezelf) te prikken.
Nadat je de draad door de naald hebt gehaald, teken je een patroon of figuur op de punch stof en klem je de stof in je borduurring. Nu gaat het echte punchen beginnen.
Stel, indien mogelijk, de lengte van je punchnaald in, duw de naald helemaal door de stof en haal de naald weer terug. Let op dat je de naald hierbij niet te ver omhoog, want dan haal je de lussen weer los. Steek iet verder weer door de stof en maak je volgende lus. Ga zo verder.
Om het helemaal duidelijk te hebben heeft Rico Design een perfecte video.