Weven op een weefraam is een eenvoudige en leuke manier om kleine ontwerpen te maken. Zoals onderzettertjes, een mousepad, speldenkussentje of misschien wel een placemat.
Met wat restjes garen kom je al een heel eind. Misschien heb je vroeger als kind op school wel eens op een kartonnetje geweven. Maar weet je nu niet meer precies hoe dat moet. Of willen de kinderen iets leuks voor opa en oma maken, maar dan wel iets wat ze kunnen gebruiken.
Dan is weven een mooie techniek wat voor de meeste kinderen vanaf vier of vijf jaar al goed te doen is. Begin altijs met iets kleins, dan is de kans op succes het grootst.
We laten je zien hoe weven op een houten weefraam in zijn werk gaat, zodat je direct aan de slag kan.
Wat je nodig hebt is een weefraam, een weefnaald en wat garen.
We beginnen met het opspannen van het weefraam. De officiele naam voor de 'spandraden' is 'schering'. En de draad waarmee geweven wordt heet 'inslag'. Wij noemen het hier dus 'spandraad' en 'weefdraad'. Dat is wat makkelijker.
Als spandraad is gewone haak katoen het fijnst. Dat is sterk, zit weinig rek op en kun je dus goed strak spannen.
Sla het uiteinde van de spandraad enkele keren door de eerste opening.
Neem de span draad en trek hem recht naar boven, naar de tegenover liggende opening. Draai hem om het weefraam en laat de draad via de tweede opening naar de tegenover liggende opening lopen.
Ziet het er bij jou aan de zijkant ook zo uit? Dan gaat het goed..............
Span de rest van de draden ook zo en draai het uiteinde een paar keer om de laatste opening. Het weefraam is nu klaar voor gebruik.
Op dit vierkanten weefraam kun je zowel recht weven als rond weven. Super handig dus. We hebben net het weefraam opgespannen om recht te kunnen weven. Dus de weefdraad steeds heen en weer tussen de spandraden halen.
Belangrijk is dat je er goed op let dat je bij iedere rij de weefdraad afwisselend boven of onder de spandraad door laat lopen. Dat betekend dat de ene toer weef je bij spandraad 1 er onder door, de volgende toer weef je bij spandraad 1 er boven langs. Dat geldt voor alle spandraden.
Op deze foto kun je zien hoe het eruit gaat zien.
Om de zijkanten mooi recht af te werken sla je de weefdraad steeds 1x extra om de eerste en de laatste spandraad. Op deze manier..........
Probeer eerst eens dit eenvoudig heen en weer weven met 1 kleur. Let daarbij goed op de juiste afwisseling van het 'boven en onder' steken en de afwerking aan beide kanten.
Wil je het graag zien? We hebben het hier allemaal nog voor je in een filmpje gezet.
Gaat dit goed, dan kun je voor een ontwerp kiezen waar je met verschillende kleuren een figuur in-weeft.
Als je eenmaal snapt waar je op moet letten bij het weven met verschillende kleuren, dan maak je zo de mooiste dingen. We laten je zien hoe je door 1 simpele handeling er voor zorgt dat de verschillende kleuren niet gaan schuiven binnen het weefwerk.
We maken als voorbeeld een lila hartje met een paarse rand.
Span het weefraam weer op zoals hierboven en begin met een paar toeren paars te weven. Tel daarna de draden om het midden van het weefwerk te bepalen en weef om de middelste 3 draden.
Bij de twee buitenste spandraden van het hartje hoef je nu geen extra omslag te maken.
Weef een aantal toeren heen en weer en meerder dan aan beide zijde 1 spandraad. Zo vorm je het hartje. Het begin, waar je om maar 3 draaden heen weeft, is wat lastig te doen. Heb wat geduld, dan komt het goed.
Vindt je het lastig de vormen zo uit je hoofd te weven? Teken hetgeen je in wil weven op papier en leg het onder het weefraam. Zo heb je wat houvast en kun je beter bepalen waar je moet meerderen of minderen.
Het hartje is mooi geworden. Ziet die van jou er ook zo mooi uit?
Dan beginnen we met het opvullen er omheen. Daar komt dat ene belangrijke steekje dat je goed moet doen om de kleuren aan elkaar te verbinden en een mooi resultaat te krijgen.
Begin aan de rechterkant met weven en weef tot de laatste spandraad vóór het hartje. Steek dan de naald tussen de lila omslag (van dezelfde toer) en weef terug.
Vergeet niet bij de zijkant de weefdraad 1x extra om de spandraad te weven.
Vul zo de hele rand op en dit is je resultaat:
Super leuk toch, zo'n eerste weefwerk!
Nu nog de afwerking. Schuif alle spandraden van het weefraam, knip ze door en leg er dubbele knoopjes in.
Neem een naald met stompe punt en steek de spandraadjes onzichtbaar weg in het weefwerk. Doe dat ook met de weefdraadjes.
Alles mooi weggewerkt? Dan kun je het ontwerp nu in gebruik nemen.
Bijvoorbeeld als mousepad............
Liever alles via een filmpje bekijken? Dat kan natuurlijk ook............
Om rond te weven kun je ook het bovenstaande vierkanten weefraam gebruiken. Het enige wat je moet doen is de draden gekruisd en over alle zijdes spannen. Dat klint moeilijker dan het is.
We laten stap voor stap zien hoe je kun rond weven op een vierkant weefraam.
Neem het vierkanten weefraam en een stevige (katoenen) draad om op te spannen.
Draai het begin van de spandraad om om de eerste opening.
Sla de spandraad om naar de tweede opening en leg hem schuin naar boven, naar de eerste opening.
Sla de spandraad naar links om naar de volgende opening
En haal de draad schuin naar beneden naar de derde opening op de onderlat van het weefraam.
Sla de draad om naar rechts, naar de volgende opening.
En haal de draad weer schuin naar boven.
Zo span je over het gehele weefraam, alle zijdes, de draden schuin. De spandraad loopt in de hoeken aan de buitenkant er omheen.
Als het goed is ziet je weefraam er van boven af dan zo uit:
En de zijkanten zo:
Nu kunnen we beginnen met het weven zelf. Dat is eigenlijk niets bijzonders. Gewoon afwisselend onder en boven de spandraden door met de weefdraad. En dat in het rond.
Waar je in dit geval wel rekening mee moet houden is dat je een 'even' aantal spandraden op het weefraam hebt en je dan niet goed uitkomt met de wisseling van 'onder en boven' weven per toer.
Dat betekend dat als je gewoon zou door weven, je bij de ene spandraad alle weefdraden boven langs krijgt en bij de andere spandraad alle weefdraden onder langs krijgt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Daarom weef je steeds de eerste twee spandraden samen. Dus óf bij beide onder door óf bij beide er overheen.
Misschien helpt deze foto, waar je duidelijk de weefdraad over twee spandraden heen ziet lopen.
De begin toeren zijn overigens wat lastig. Omdat je niet helemaal in het midden kan weven (daar zitten de spandraden te dicht op elkaar), begin je gewoon wat hoger naar boven. Zo kun je de spandraden goed van elkaar onderscheiden en kun je makkelijker weven.
Trek na twee toeren de draad stukje voor stukje strak, zodat de weefdraad mooi gelijkmatig naar het midden verplaatst. In het filmpje onderaan kun je het goed bekijken.
Weef verder tot het rondje groot genoeg is.
De afwerking van de buitenste rand doe door 1 toer steeds met de weefdraad 1 omslag om de spandraad te maken. Dus precies zoals bij het recht weven.
Wil je het liever even zien? Bekijk dan het filmpje onderaan.
Is het rondje klaar? Dan halen we het van het weefraam.
Leg nu in ieder paar spandraden een knoopje.
Gebruik een naald om het knoopje op de juiste plek te schuiven.
Zo krijg een mooie afwerking.
Knip tot slot de spandraadjes op maat en we hebben een leuk zomers onderzettertje.
Leuk om te doen! Ook in andere kleurtjes!
Wil je misschien nog wat duidelijker zien hoe je rond kunt weven op een vierkant weefraam? Bekijk dan ons filmpje.
Veel plezier met weven!