Kumihimo is een japanse vlechttechniek. Je maakt er unieke sieraden mee zoals armbandjes en halskettingen. Je kunt eindeloos variëren in kleuren en vlechtpatronen, zodat je het ook leuk als cadeautje kunt geven.
Kumihimo is een oude vlechttechniek afkomstig uit Japan. Deze vlechttechniek levert schitterende kunstwerken op. De oude Kumihimo techniek maakt gebruik van een speciale vlechtkruk. De Kumihimo techniek werd gebruikt voor het maken van sluitingen op kledingstukken. Later nam de bekendheid toe door de samurai vechters die er bijvoorbeeld hun zwaarden mee verfraaiden.
Japanse monniken gebruikten de Kumihimo vlechttechniek als meditatie techniek. De repeterende handelingen kunnen gezien worden als een vorm van mediteren.
Tegenwoordig maken zowel kinderen als volwassenen meestal armbandjes en halskettingen met deze vlechttechniek. Maar naast sierraden kun je de gevlochten bandjes natuurlijk ook gebruiken voor een vrolijke sleutelhanger, een boekenlegger, haarversieringen óf maak je een lang Kumihimo koord wat je als ceintuur kunt gebruiken.
Oorspronkelijk werd zijde gebruikt als Kumihimo garen. Tegenwoordig hebben we speciaal Kumihimo garen of Kumihimo koord. Je kan het ook doen met Satijnkoord. Het is een stevig, glad en mooi glanzend koord van 2 mm dik en per 5 meter verkrijgbaar is. Uiteraard heb je keus uit veel verschillende kleuren.
Combineer niet teveel kleuren met elkaar en maar kies wel contrasterende kleuren zodat je het vlechtwerk goed kunt zien.
Om het jezelf makkelijk te maken kun je voor het Japans vlechten het beste een speciale Kumihimo schijf gebruiken. Deze schijven zijn van stevig soort schuimrubber met een gat in het midden en buitenom een aantal inkepingen. Er zijn 2 verschillende ronde schijven, waarvan 1 met 64 inkepingen en 1 met 32 inkepingen.
Met de ronde Kumihimo discs maak je ronde koordjes. Wil je graag een plat koord maken voor bijvoorbeeld een horloge, kies dan de vierkante disc.
Kumihimo staat bekend om zijn mooie en fraaie afwerking met sluitingen en eindcaps. Je kan kiezen uit verschillende vormen en maten. Zo heb je de gewone rechte eindkapjes maar ook bloem achtige eindkapjes. En heb je T-sluitingen en magneet sluitingen.
De moderne Kumihimo techniek maakt gebruik van de Kumihumo disk (vlechtschijf). Deze schijf is meestal van een sterke schuimsoort gemaakt met middenin een gat waardoor het vlechtwerk naar beneden zakt.
In de zijkanten van de Kumihimo schijf zitten sleuven waarin je de draden klemt.
De schijf heeft 4 dikke stippen. Ook wel Noord, Zuid, Oost en West genoemd. Dit zijn de merktekens om de draden op te zetten.
Meestal begin je met 8 draden. Twee in de Noord, twee in de zuid, twee in de oost en twee in West. Je start met de linker draad naar beneden te brengen, daarna de rechterdraad van beneden naar boven te brengen, aansluitend draai je de schijf een kwart slag en herhaal de handelingen. Op deze wijze krijg je het kenmerkende en fraaie Kumihimo vlechtwerk waarmee je een halsketting, armband of koord maakt.
In onderstaande video zie je hoe je de ronde disc gebruikt en op de video daaronder zie je hoe je met een vierkante disc Kumihimo vlecht.