Het wassen van je wollen kleding vraagt extra zorg. Volg onze tips voor het beste resultaat, zodat je jouw zelf gemaakt wollen kleding en accessoires extra lang kan gebruiken. Lees snel verder!

Wol wassen, de beste tips voor het mooiste resultaat

We beginnen met de stelregel is dat je wol zo min mogelijk wast. Voor alle wo soorten geldt dat luchten na het dragen meestal voldoende is. Zitten er vlekken op of ruikt je wollen trui niet meer zo fris, dan is wassen met behulp van onze tips de beste keus.

Wol is er in verschillende samenstellingen en komt niet alleen van schapen maar ook van geiten, alpaca's en zelfs van kamelen. Iedere wol soort heeft zo zijn eigen specifieke eigenschappen waardoor er verschil kan zitten in de manier van wassen.

We leggen je uit hoe je veilig jouw wollen kleding en accessoires kunt wassen, zodat je er jaren lang plezier van hebt. Om het goed te kunnen begrijpen beginnen we bij de eigenschappen van wol.

Eigenschappen van verschillende soorten wol

Wolvezels in het algemeen hebben een vuilafstotende werking en nemen niet snel geurtjes op. Hierbij is er wel een verschil tussen wolvezels van de bovenvacht en wolvezels van de ondervacht en is de samenstelling van de vacht per diersoort verschillend. Dit zie je terug in de eigenschappen van de wol.

Zo bevat merino wol lanoline. Als het lanoline licht vochtig wordt, verandert het in 'lanoline-zeep' dat bacteriën verdrijft.

Alpaca wol heeft daarentegen juist géén lanoline, maar heeft een extra holle vezel waardoor het nog minder snel geurtjes op neemt.

Wil je meer weten over de verschillende soorten wol met hun specifieke eigenschappen? Klik dan op 'Alles over de eigenschappen van wolvezels'>. 

Wol wassen of luchten?

Over het algemeen hoef je wol maar weinig hoeft te wassen. Hang het item een nachtje in de frisse buitenlucht en de volgende ochtend kun je het zo weer aan (of kan het terug in je kledingkast).

Je kunt er ook voor kiezen je projecten van wol te stomen. Niet met een stroomstrijkijzer, maar heel simpel na het douchen het even in de douche op te hangen.

Heb je vlekken of is je wollen trui helemaal uit model? Dan kun je die prima wassen.  

Wol wassen tips

Is je project van wol toch echt toe aan een wasbeurt? Volg dan de wasinstructies op het label van je garen en gebruik onze tips als aanvulling.

Voor de betekenis van de wassymbolen klik je op "Wasvoorschriften en wassymbolen">.

 

Gebruik een wolwasmiddel

Wanneer je ervoor kiest je item van wol toch te wassen, dan kun je het best een wolwasmiddel gebruiken. Een wolwasmiddel zorgt ervoor, dat de structuur van de wolvezel en het eventueel aanwezige lanoline intact blijven.

Normale wasmiddelen zijn te aggressief en bevatten vaak veel parfum en soms zelfs bleekmiddel, wat ervoor kan zorgen dat de wol hard en stug wordt.

Een wolwasmiddel is geschikt voor zowel een handwas als voor in de wasmachine. Je hebt er maar weinig van nodig en je wollen kleding wordt er heerlijk zacht en soepel van. 

Dus:

  • Gebruik een wol wasmiddel
  • Gebruik een kleine hoeveelheid

   

Wol wassen in de wasmachine ...

Veel wolsoorten kun je zowel met de hand, als in de wasmachine wassen. Bekijk goed wat er op het label van jouw garen staat. Dat is het belangrijkste!

Kan het in de wasmachine gewassen worden, gebruik dan altijd het wolwasprogramma. Kies de temperatuur die op het label staat en zorg ervoor dat het toerental van het centrivuge programma, niet boven de 600 toeren uit komt. Bij een hoger toerental ontstaat er wrijving en door wrijving gaat de wol vervilten. Zo kan je wollen trui of deken een paar maten kleiner uit de wasmachine komen.

Om wrijving te voorkomen is het ook belangrijk dat je maar een paar wollen items tegelijk in de wasmachine doet.

Dus:

  • Volg de wasinstructies van je garen
  • Gebruik het wolwasprogramma
  • Maximaal op 30º wassen
  • Centrifugeren op maximaal 600 toeren
  • De wastrommel niet te vol stoppen 

Of wol met de hand wassen

Op de hand wassen kan altijd. Je zelf gebreide of gehaakte kleding met de hand wassen wordt met name bij bijzondere wolsoorten geadviseerd.

Deze 4 stappen zijn dan van belang bij wassen op de hand:

  • Gebruik maar een klein beetje wasmiddel
  • Laat het niet weken
  • Niet wringen maar knijpen
  • Goed uitspoelen tot er geen zeepresten meer uit komen, behalve bij Ecalan, dat hoef je niet uit te spoelen

Wol drogen tips

Droog een item van wol nooit in de droger! Door de warmte van de droger én het vele ronddraaien van de droogtrommel, krimpt het.

Leg je wollen trui, vest of deken bij voorkeur plat op het wasrek. Zo blijft het mooi in model en rekt het niet uit.